v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Sæbe med voks og honning

Jeg har tidligere prøvet at lave sæbe, men denne gang kom der også voks og honning i. Voks giver sæbestykkerne mere fasthed og honning giver en plejende skum.

Læs opskriften inden du går i gang, sæt ingredienserne og redskaberne frem i den rækkefølge du skal bruge dem. Vær bevidst om, at arbejde med natronlud kræver omhu, forsigtighed og god udluftning. Du må heller ikke bytte olierne ud med andre, fordi de har forskellige forsæbninstal. Det skal overholdes, for at opnå den rigtige neutralisering af luden.

Men det er let at lave sæbe. Vi starter med vores natronlud:

  • 111 g natriumhydroxid (pulver)
  • 270 ml demineraliseret vand

Vær nøjagtig når du vejer natriumhydroxid, det skal passe på grammet! Kom vandet i en varmeegnet metal- eller plastskål og hæld forsigtig pulveret ned i væsken. Der sker en hurtig varmeudvikling og ætsende dampe, derfor skal du hverken have øjne eller næsen over skålen. Sæt skålen i et sikkert hjørne til afkøling.

Natronlud – Mere krads end den ser ud til.

Vi fortsætter med fedtene:

  • 225 g kokosolie (smeltepunkt: 24 grader)
  • 177 g palmeolie
  • 7,2 g bivoks

Disse tre ingredienser skal smeltes langsom. Jeg har brugt en dobbeltbundet vokssmeltegryde.

Stille og rolig smeltning også på et hidsigt gaskomfur.

Imens kan du finde sæbeformen frem. Man kan f.eks. bruge en kageform af silikone eller en kageform foret med bagepapir. Man kan også finde andre, sjovere forme på nettet.

Vi finder olierne frem:

  • 358 g olivenolie
  • 32 g ricinusolie

Olierne tilsættes de smeltede fedtstoffer. Blandingen skal køles ned til 49 grader og den samme temperatur skal luden have når vi blander.

  • 1 tsk. honning

Jeg tog en sensommerhonning og rørte den ud i natronluden. Den skifter pludselig farve til rød – lidt sjovt at se.

Husk termometer. Temperaturen er afgørende.

Nu kan natronluden hældes ned i fedtløsningen i en større stålgryde/ røreskål. Og igen er det vigtigt, at huske rækkefølgen.

Lud til venstre, fedt i midten og stavblanderen klar og parat.

Straks skal man begynde at blande med en stavblander. Blandingen bliver hurtig gult og efter 5-10 minutter bliver blandingen ligner det vaniljebudding. Perfekt.

Når stavblanderen klager sig, så er vi i mål.

Hæld blandingen over i kageformen. Bank formen i bordet for at få luftboblener til at stige op til overfladen. Glit overfladen og lad det hele stå i 24 timer. Der dannes varme under denne proces.

En gammel silikoneform jeg alligevel ikke skal bruge til kage.

Skulle sæben ikke være fast efter 24 timer, så lad den bare stå lidt længere. Sæbeklumpen tages op af formen og skæres i stykker.

En kageform giver stykker af god størrelse.

Disse lægges på en plade til yderligere hærdning og fordampning i en måned. Så skulle sæbestykkerne være modnet til brug.

Vi venter lige en måned. Kan med fordel vendes indimellem.

Jo mere sæben får lov til at tørre, des fastere blive den og des langvarigere og blidere er den under anvendelse. Så, hvis du skal pakke sæben ind som gave, skal du vælge en åndbar emballage, måske bare et stykke genbrugsstof.

Opskriften er taget fra bogen “Bienenwachs-Werkstatt” af Petra Ahnert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait